Fastsittande korkar på PET-flaskor
Carlsberg Sverige introducerar fastsittande korkar
Nu introducerar Carlsberg Sverige en ny design på PET-flaskornas plastkorkar som innebär att korkarna kommer att sitta fast vid flaskan efter öppning. Justeringen görs inom ramen för EU:s Engångsplastdirektiv som träder i kraft under 2024. Alla korkar på samtliga PET-flaskor kommer att få den nya designen.
Först ut med den nya fastsittande korken är utvalda smaker och format på Pepsi, Ramlösa och Apotekarnes Julmust som rullar ut med den nya korkdesignen under en testperiod från september till december. Med start i början av 2024 kommer vi att konvertera hela dryckesportföljen till den nya designen. Efter den 3 juli 2024 får endast PET-flaskor med fastsittande korkar säljas på den svenska marknaden, liksom på övriga marknader inom EU.
-Med den nya fastsittande korken hoppas vi att alla korkar kommer sitta kvar när PET-flaskan pantas. På så sätt kan den nya korkdesignen bidra till lägre nedskräpning i naturen och ökad återvinning. Varje PET-flaska och kork som samlas in bidrar till att förpackningens klimatavtryck minskar och att vi kan uppnå en ännu högre grad av cirkularitet av materialet, dvs att en insamlad PET-flaska blir en ny PET-flaska, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef, Carlsberg Sverige.
Så fungerar den fastsittande korken
Den nya designen gör att korken sitter fast vid flaskan även efter öppning. Den ska alltså inte tas bort utan den ska hänga kvar under tiden du dricker ur flaskan och sen skruvas på igen när flaskan pantas. Fastsittande korkar underlättar att samla in och att återvinna hela flaskan när den druckits ur. Carlsberg Sveriges PET-flaskor, liksom korkarna är 100 procent materialåtervinningsbara sedan flera år tillbaka.
Svenskarna är bra på att panta
Svenskarna är mycket bra på att panta sina PET-flaskor. 2022 samlade Returpack in och återvann 86,7 % av alla PET-flaskor som såldes på den svenska marknaden.* Korken satt kvar på ca 9 av 10 PET-flaskor, så några korkar hamnar idag utanför retursystemet.
-Carlsberg Sverige har en hög andel återvunnet material i våra PET-flaskor. Vi är stolta över den höga insamlingsgraden som vi har på både PET och burk i Sverige och vill vara med att bidra så att den ökar ytterligare. Den nya korkdesignen kommer hjälpa oss att få en ännu mer hållbar förpackningsportfölj, avslutar Anna Anderberg.
Q&A
Använd detta Frågor och Svar-dokument när du får frågor från kunder eller konsumenter om de nya fastsittande korkarna. Skicka inte ut dokumentet externt. Om du får en fråga av en kund/konsument som inte finns på Q&A:n meddela anna.anderberg@carlsberg.se så uppdaterar hon huvuddokumentet.
Fråga 1: Varför introducerar ni fastsittande korkar?
Svar 1: Vi gör det inom ramen för den nya EU-lagstiftningen SUP (Single Use Plastic Initiative) Engångsplastdirektivet. Syftet är att minska nedskräpningen i naturen.
Fråga 2: När introducerar ni nya fastsittande korkar?
Svar 2: Vi har ett industritest för ett urval av format och smaker på Pepsi, Ramlösa och Apotekarnes julmust som kommer ut på marknaden under september – oktober. I början av 2024 börjar vår fullskaliga konvertering och allt ska vara klart senast den 3 juli 2024. Därefter får inte vi skeppa ut eller sälja några PET-flaskor som inte har den nya korkdesignen.
Fråga 3: På vilka flaskor kommer den nya fastsittande korken?
Svar 3: Det påverkar hela PET-portföljen med skruvkork i plast som berörs. I alla format och storlekar. PET-portföljen för öl/cider som har en kronkork i metall berörs inte.
Fråga 4: Kommer det bara finnas fastsittande korkar i framtiden?
Svar 4: Ja. Från och med den 3 juli 2024 är det förbjudet att sätta en produkt i en PET-flaska (eller vätskekartong) under 3 liter med plastkork som inte är fastsittande. Som konsument kan du fortfarande hitta en produkt i butik med den ”gamla” korken. Men, vi som dryckesproducent får endast skicka ut produkter med den nya fastsittande korken efter det datumet. Det kommer alltså att var en övergångsperiod då båda typerna av korkar kan finnas i butik.
Fråga 5: Är den nya korkarna bättre för miljön?
Svar 5: Ja. Eftersom korken sitter fast kan den nya designen bidra till att fler korkar lämnas in till återvinning och inte slängs i naturen. På så sätt ökar återvinningen av plast från förpackningar och det förbättrar förpackningens hållbarhet. De nya korkarna innehåller heller inte mer plast än de tidigare.
Fråga 6: Är de svårare att öppna än de som finns idag?
Svar 6: Nej, de är inte svårare att öppna än de korkar som används idag.
Fråga 7: Är det svårt att skruva tillbaka korken efter att den öppnats?
Svar 7: Nej, det är inte speciellt svårt att skruva på korken, men det kan upplevas lite mer utmanande än de tidigare korkarna.
Fråga 8: Ska korken skruvas på innan man pantar flaskan?
Svar 8: Ja, annars kan det finnas en risk för att den fastnar i pantmaskinerna.
Fråga 9: Korken har lossnat / slets loss från flaskan, varför då?
Svar 9: Korken är designad så att den ska sitta kvar på flaskan även när du har öppnat och stängt den flertalet gånger. Det finns dock alltid en risk att den kan lossna. Skulle detta ske, skruva på korken och panta flaskan som vanligt.
Fråga 10: Blir produkterna dyrare för konsument?
Svar 10: Nej. Den nya korken i sig driver inte någon prishöjning gentemot konsument.
*Returpack ansvarar för det svenska retursystemet för insamling och återvinning av PET och aluminiumburk. 2022 pantade svenskarna över 2,6 miljarder burkar och flaskor. Det ger en återvinningsgrad på 87,4 % (burkar: 87,8 % och PET-flaskor: 86,7 %. Fakta från Returpack.)